czwartek, 20 listopada 2014

Toffi

Składniki:
masa
3/4 l mleka
3 budynie waniliowe bez cukru
1 1/2 kostki masła
1 łyżeczka kakao
cukier do smaku

dodatki
wafle andruty
1/2 puszki mleka skondensowanego (ja dałam całą puszkę o smaku tiramisu)

ponadto, przygotowane wcześniej 2 biszkopty, ciemny i jasny.






Wykonanie:
Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń, odstawić go do wystudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny zmiksować go z masłem i podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.

Na ciemny biszkopt wyłożyć jasną masę, przykryć ją warstwą wafli, rozsmarować mleko z puszki (u mnie kajmak) przykryć waflami i wyłożyć na nie ciemną masę przykrywając biszkoptem. Biszkopty warto nawilżyć chociażby przegotowaną wodą.



4 komentarze:

  1. Hej! Nominuję Cię do Liebster Award. :)
    Pytania i zasady zabawy znajdziesz na moim blogu tutaj - http://bialaglowka.blogspot.com/2014/11/nominacja-liebster-award.html .
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto, bardzo dobre i świetnie się prezentują poszczególne warstwy.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥