Składniki:
masa cytrynowa
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
masa śmietankowa
1/2 l śmietany 30%
2/3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
dodatkowo
1 puszka ananasów
herbatniki
wcześniej upieczony cienki biszkopt
Wykonanie:
Do wyciśniętego soku z cytryn dolać wody do 2 i 1/2 szklanki, zagotować razem z cukrem. W połowie szklanki wody rozpuścić budyń, obie mąki i żółtka. Dodać zawartość szklanki do gotującej się wody i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksować powoli z masłem.
Masę wyłożyć na biszkopt układając na niej ananasy.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno na końcu dodając zimną żelatynę. Tak przygotowaną masą przykryć ananasy na górze ułożyć warstwę herbatników, polać wszystko czekoladą.
Przepis pochodzi z książki przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast
masa cytrynowa
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
masa śmietankowa
1/2 l śmietany 30%
2/3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
dodatkowo
1 puszka ananasów
herbatniki
wcześniej upieczony cienki biszkopt
Wykonanie:
Do wyciśniętego soku z cytryn dolać wody do 2 i 1/2 szklanki, zagotować razem z cukrem. W połowie szklanki wody rozpuścić budyń, obie mąki i żółtka. Dodać zawartość szklanki do gotującej się wody i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksować powoli z masłem.
Masę wyłożyć na biszkopt układając na niej ananasy.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno na końcu dodając zimną żelatynę. Tak przygotowaną masą przykryć ananasy na górze ułożyć warstwę herbatników, polać wszystko czekoladą.
Przepis pochodzi z książki przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast
to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas, jak co środę na coś słodkiego.
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho mnnniam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczne. Piekłam go już kilka razy bo jest prosty w wykonaniu. Zauważyłam jedną rzecz - jeśli sa małe cytryny to lepiej wziąć 4. Czuć wtedy, że to jest cytrynowiec :-) Poza tym, nie zawsze dodaję ananasy i herbatniki, a masę śmietanową polewam czekoladową polewą (również z przepisu siostry)
OdpowiedzUsuń