Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
2 l wody
kromka chleba razowego
Wykonanie:
Buraki wyszorować, opłukać, obrać i pokroić na plastry. Buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka dodać kawałki chleba wraz ze skórką wszystko zalać ciepłą wodą. Przykryć folia spożywczą lub papierem z nakłutymi dziurkami.
Buraki pozostawić w temperaturze 18-20 stopni, kilka dni aż pojawi się kwaskowaty smak.
Barszcz przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.
1 kg buraków ćwikłowych
2 l wody
kromka chleba razowego
Wykonanie:
Buraki wyszorować, opłukać, obrać i pokroić na plastry. Buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka dodać kawałki chleba wraz ze skórką wszystko zalać ciepłą wodą. Przykryć folia spożywczą lub papierem z nakłutymi dziurkami.
Buraki pozostawić w temperaturze 18-20 stopni, kilka dni aż pojawi się kwaskowaty smak.
Barszcz przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.
Nigdy nie robiłam zakwasu na barszcz... ale chyba pora zacząć go robić :o)
OdpowiedzUsuń