Składniki:
ciasto
1/2 kg mąki
6 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mak
2 szklanki suchego maku
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
20 dag bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche. Podzielić je na 2 części.
Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut.
ciasto
1/2 kg mąki
6 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mak
2 szklanki suchego maku
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
20 dag bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche. Podzielić je na 2 części.
Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńLubię przepisy Siostry Anastazji, zawsze wychodzą pysznosci.
OdpowiedzUsuńKusisz :)
OdpowiedzUsuńMmmm...;* Wygląda Przepysznie;*
OdpowiedzUsuńWidzę na Twoim blogu dużo ciekawych przepisów.
Na pewno będę zaglądać tu częściej;*
Może wzajemna obserwacja ? Co Ty na to? Ja już obserwuję , liczę na rewanżyk z Twojej strony;*
Buziaki;*