środa, 10 grudnia 2014

Makowiec Sułtański

Składniki:
ciasto
1/2 kg mąki
6 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mak
2 szklanki suchego maku
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
20 dag bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy




Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche. Podzielić je na 2 części.

Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut.




4 komentarze:

  1. Lubię przepisy Siostry Anastazji, zawsze wychodzą pysznosci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...;* Wygląda Przepysznie;*
    Widzę na Twoim blogu dużo ciekawych przepisów.
    Na pewno będę zaglądać tu częściej;*

    Może wzajemna obserwacja ? Co Ty na to? Ja już obserwuję , liczę na rewanżyk z Twojej strony;*

    Buziaki;*

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥