poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek

Składniki:
ciasto

10 białek
1 szklanka cukru
1/2 roztopionej wystudzonej margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

2 szklanki mleka
kostka masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru



Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka będą sztywne wlać margarynę i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką. 
Piec 30 minut w 180 stopniach.

Jedną szklankę mleka podgrzać, w między czasie rozrobić żółtko, mąkę i wiórka w drugiej szklance mleka. W ten sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić. 
Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem.

Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą.

Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami. 



4 komentarze:

  1. Bardzo fajna i oryginalna wersja makowca ;) Koniecznie będę musiała zrobic po świetach

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda!
    http://antenaaa-atena.blogspot.com/2014/12/my-christmas-wish-list.html

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥