Składniki:
ciasto
10 białek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
kostka masła w temperaturze pokojowej
ciasto
10 białek
1 szklanka cukru
1/2 roztopionej wystudzonej margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
2 szklanki mleka
kostka masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka będą sztywne wlać margarynę i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Jedną szklankę mleka podgrzać, w między czasie rozrobić żółtko, mąkę i wiórka w drugiej szklance mleka. W ten sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić.
Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem.
Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą.
Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami.
Bardzo fajna i oryginalna wersja makowca ;) Koniecznie będę musiała zrobic po świetach
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://antenaaa-atena.blogspot.com/2014/12/my-christmas-wish-list.html
makowa panienka :)
OdpowiedzUsuńJutro się za to zabieram :)
OdpowiedzUsuń