Składniki:
ciasto orzechowe
25 dag orzechów grubo krojonych
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek (pozostałych z ciasta)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek)
dodatkowo:
50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu
wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy
Wykonanie:
ciasto orzechowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec.
krem
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń.
Warstwy ciasta:
Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka
ciasto orzechowe
25 dag orzechów grubo krojonych
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek (pozostałych z ciasta)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek)
dodatkowo:
50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu
wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy
Wykonanie:
ciasto orzechowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec.
krem
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń.
Warstwy ciasta:
Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka
Przepis i ciasto wygląda imponująco;chętnie wypróbuję ;jeszcze nie robiłam;zapraszam na ''JOJO BABCI BASI'' WG ANASTAZJI ; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html
Mam pytanie... O ile na biszkopt mam sprawdzony przepis, to bardziej interesuje mnie w jakiej temperaturze piekłaś to orzechowe? No i jak długo?
OdpowiedzUsuńZ tym jest różnie bo wiem z doświadczenia że takie cienkie bezy orzechowe lubią się przypalić więc trzeba na bieżąco je sprawdzać. Ja piekłam w 180 stopniach po 15 minutach cały czas sprawdzając czy się nie przypala i czy się upiekło.
UsuńWygląda bardzo apetycznie!!Pozdrawiam i zapraszam do Nas, dziś drożdżówki
OdpowiedzUsuńzjadła bym gdyby nie dieta ; (
UsuńŻyczę wytrwałości
Usuńhttp://szalone-trybutki.blogspot.com/
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy Siostry Anastazji są wspaniałe Udał Ci się wypiek rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
W przepisie brak składnikow na ciasto ciemne, które pierwsza warstwą ciasta.
OdpowiedzUsuń