środa, 14 stycznia 2015

Łącki przekładaniec

Składniki:
ciasto orzechowe
25 dag orzechów grubo krojonych
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek (pozostałych z ciasta)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek)

dodatkowo:
50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu
wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy




Wykonanie:
ciasto orzechowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec.

krem
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń.

Warstwy ciasta:
Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka


8 komentarzy:

  1. Przepis i ciasto wygląda imponująco;chętnie wypróbuję ;jeszcze nie robiłam;zapraszam na ''JOJO BABCI BASI'' WG ANASTAZJI ; pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie... O ile na biszkopt mam sprawdzony przepis, to bardziej interesuje mnie w jakiej temperaturze piekłaś to orzechowe? No i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym jest różnie bo wiem z doświadczenia że takie cienkie bezy orzechowe lubią się przypalić więc trzeba na bieżąco je sprawdzać. Ja piekłam w 180 stopniach po 15 minutach cały czas sprawdzając czy się nie przypala i czy się upiekło.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie!!Pozdrawiam i zapraszam do Nas, dziś drożdżówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjadła bym gdyby nie dieta ; (

      Usuń
    2. Życzę wytrwałości
      http://szalone-trybutki.blogspot.com/

      Usuń
  4. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisy Siostry Anastazji są wspaniałe Udał Ci się wypiek rewelacyjnie
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥