Składniki:
1 l spirytusu
4-6 cytryn
3/4 szklanki cukru
około 1 l wody
Wykonanie:
Skórkę z cytryn ścieramy na tarce bez białej części, zalewamy spirytusem na 1 dzień. Drugiego dnia przecedzamy spirytus tak aby odseparować wszystkie skórki. Sok z cytryn wycisnąć i przecedzić wielokrotnie przez gazę. Cukier rozpuścić w wodzie. Wymieszać ze sobą wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus.
1 l spirytusu
4-6 cytryn
3/4 szklanki cukru
około 1 l wody
Wykonanie:
Skórkę z cytryn ścieramy na tarce bez białej części, zalewamy spirytusem na 1 dzień. Drugiego dnia przecedzamy spirytus tak aby odseparować wszystkie skórki. Sok z cytryn wycisnąć i przecedzić wielokrotnie przez gazę. Cukier rozpuścić w wodzie. Wymieszać ze sobą wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus.
Robiłam już cytrynówkę i zapewne niebawem znowu ją zrobię, bo jest pyszna. U mnie przepis z większą ilością cytryn. Polecam
OdpowiedzUsuńJa robiłam kiedyś limoncello - pyszności :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa... mmmm :) coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń