wtorek, 24 marca 2015

Babka z dodatkiem octu

Babka ta podbiła moje serce! Jest tak krucha aż rozpada się w dłoniach a w smaku jest pyszna. Idealny dodatek do kawy. Swoją babunie piekłam w formie 12 cm x 36 cm wyszła wysoka i co ważne w ogóle nie opadła właśnie za to kocham babki rosą wysokie i takie zostają.


Składniki:
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
25 dag margaryny
1 1/2 szklanki cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
1 paczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżki octu


Wykonanie:
Margarynę utrzeć z olejem, cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki wchodzące w skład ciasta zostaną dobrze wymieszane dodać ocet. Piec 50 minut w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. takiego przepisu nie znałam... a babka pięknie wyrosła :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!

    Serdecznie zapraszam na konkurs: http://magnolia0joaska.blogspot.com/2015/03/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥