sobota, 21 marca 2015

Cappuccino ciasto bez pieczenia

Ciasto to wykonałam w formie o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Ku mojemu zdziwieniu szybko się związało i na prawdę bardzo łatwo i ładnie dało się pokroić. Jest ono bardzo prostym deserem idealnym do kawki i dla miłośników ciast tych mniej słodkich. 



Składniki:
masa
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
900 ml mleka
kostka dobrej jakości masła
4-5 łyżek cukru
7 łyżek cappuccino

dodatkowo
2 paczki herbatników
szklanka śmietany 30%
2 łyżki cukru






Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cappuccino i proszkiem budyniowym, ugotować jak zwykły budyń. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej na całą noc a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło rozetrzeć mikserem, następnie dodając po jednej łyżce budyniu miksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Pierwszą połowę rozsmarować na herbatnikach, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy przykrywając ją kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić.


5 komentarzy:

  1. Wysoka estetyka wykonania, to się chwali :) Myślę, że to może być bardzo pyszne ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami :o) Ciacho pysznie wygląda :o)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥