Czeski bramborak, z tą nazwą i w ogóle daniem spotkałam się pierwszy raz i nie wiem czy ma ono jakiś związek z Czechami jednak wiem że jest to bardzo dobry dodatek do obiadu, zawsze to jakaś odskocznia od kupy tradycyjnych ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niestety potrawa ta ma jedną ale konkretną wadę, czas oczekiwania na nią jest dość długi.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 duże cebule
ząbek czosnku
łyżka majeranku
sól
pieprz
szklanka mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek zetrzeć na papkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Piec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym bez przykrycia w 225 stopniach około 70 - 80 minut.
Uwielbiam je! :o)
OdpowiedzUsuńPrzepis godny wykorzystania,świetna propozycja;)
OdpowiedzUsuńJako dziewczyna Czecha potwierdzam- bramborak to wypiek popularny w Czechach:)
OdpowiedzUsuń