Frytki z piekarnika

Dziś zdrowsza alternatywna wersja dla frytek z oleju. Te z piekarnika są bardzo dobre jednak trzeba liczyć się z tym że nie każdemu mogą smakować ponieważ wychodzą suche ale wtedy na pierwszy plan wychodzi cały smak ziemniaka. Trzeba również pamiętać, że robiąc takie frytki należy pokroić ziemniaki w równe słupki, gdyż te mniejsze szybko się palą i nie są "mięsiste" a na te grubsze trzeba dłużej czekać.



Składniki:
ziemniaki pokrojone w słupki
woda
3 łyżki cukru


Wykonanie:
Ziemniaki zalać wodą posłodzić, zamieszać tak aby cukier się roztopił. Ziemniaki odstawić na co najmniej 20 minut. Po 20 minutach odcedzić porcję ziemniaków i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową tak aby się nie dotykały. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 stopni do czasu aż się zrumienią i będą miękkie, z termoobiegiem będzie to trwało krócej.


Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥