Karkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a wcześniej pokroiłam na kotlety aby nie trwało to długo. Efekt? Miękkie mięsko, aromatyczne, nie potrzebowało nawet noża aby go podzielić na mniejsze kęsy.
Składniki:
(na 1,30 kg karkówki)
4 łyżki oleju
łyżka oregano
łyżka majeranku
1 duża cebula
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżka natki pietruszki
2 łyżki keczupu
pieprz świeżo mielony
sól czosnkowa
2 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
karkówka pokrojona na kotlety
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dać do naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni gdy będzie ciepły wstawić przykryte naczynie z karkówką w marynacie. Piec około 50-60 minut. Później można obniżyć temperaturę do 200 stopni jednak trzeba pilnować aby woda która się wytworzy cały czas delikatnie się gotowała.
Ciekawa marynata :o)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karkówkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Wygląda wybornie !
OdpowiedzUsuń