sobota, 2 maja 2015

Karkówka w marynacie

Karkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a wcześniej pokroiłam na kotlety aby nie trwało to długo. Efekt? Miękkie mięsko, aromatyczne, nie potrzebowało nawet noża aby go podzielić na mniejsze kęsy.


Składniki:
(na 1,30 kg karkówki)
4 łyżki oleju
łyżka oregano 
łyżka majeranku
1 duża cebula
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżka natki pietruszki
2 łyżki keczupu
pieprz świeżo mielony
sól czosnkowa 
2 kulki ziela angielskiego
liść laurowy

karkówka pokrojona na kotlety 






Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dać do naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni gdy będzie ciepły wstawić przykryte naczynie z karkówką w marynacie. Piec około 50-60 minut. Później można obniżyć temperaturę do 200 stopni jednak trzeba pilnować aby woda która się wytworzy cały czas delikatnie się gotowała.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam karkówkę.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥