Tradycyjny murzynek. Ciasto dla prawdziwych smakoszy, na pierwszy plan wychodzi smak kakao, nie jest słodkim ciastem. Piekłam go w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm.
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
4 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia
5 łyżek wody
Wykonanie:
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować, całość ostudzić. Gdy masa będzie zimna dodać żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w 180 stopniach, 50 minut.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię takie klasyczne ciasta, zawsze są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń