niedziela, 10 maja 2015

Zawijane ciasto drożdżowe

Zwykła rolada drożdżowa, ze zwykłym dżemem. Czyli ciasto łatwe, proste i przyjemne. Zrobione w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Niestety rolada pękła ale z boku na szczęście się nie rozpadała jednak aby tego uniknąć przed pieczeniem ciasto można naciąć wzdłuż nożem.



Składniki:
ciasto
180 ml ciepłego mleka
paczka drożdży instant
pół szklanki cukru
5 szklanek mąki
3 jajka
60 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

dodatkowo
dżem


Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć ponownie je wyrobić podsypując mąką i rozwałkować. Dżemem wysmarować płat ciasta następnie zwinąć je w rulon i przełożyć do formy, może być to keksówka jak i normalna duża blacha. Piec w 180 stopniach około 50 minut.


2 komentarze:

  1. Świetny przepis.Ciasta drożdżowe są przesmaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, u mnie też było ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥