Nie mogłam powstrzymać się przed wypróbowaniem tego przepisu, czosnek uwielbiam a ten świetnie komponuje się np z wędlinami.
Składniki:
0,5 kg czosnku
1 łyżeczka estragonu na 1 słoik
bazylia
1 łyżeczka oliwy na 1 słoik
zalewa
0,5l wody
5 łyżek octu winnego
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Czosnek obrać sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą. Do każdego słoika wsypać bazylie i estragon i czosnek. Z podanych składników ugotować zalewę, ostudzić. Zimną zalewą zalać czosnek do każdego słoika dodać łyżeczkę oliwy, zakręcić, pasteryzować 10 minut.
Uwielbiam przepisy s Anastazji,mam wszystkie książki oprócz właśnie tej z przetworami.Muszę skorzystać z tego przepisu bo czosnek uwielbiamy
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam czosnek. W takim wydaniu jeszcze go nie jadłam, więc na pewno muszę spróbować. Chciałam też sprawdzić czarny czosnek, który ostatnio widziałam na https://czarny-czosnek.pl Myślicie, że taka fermentacja znacznie zmienia jego smak? Ja jestem bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuń