czwartek, 27 sierpnia 2015

Czosnek marynowany wg Siostry Anastazji

Nie mogłam powstrzymać się przed wypróbowaniem tego przepisu, czosnek uwielbiam a ten świetnie komponuje się np z wędlinami.


Składniki:
0,5 kg czosnku
1 łyżeczka estragonu na 1 słoik
bazylia
1 łyżeczka oliwy na 1 słoik

zalewa
0,5l wody
5 łyżek octu winnego
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Czosnek obrać sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą. Do każdego słoika wsypać bazylie i estragon i czosnek. Z podanych składników ugotować zalewę, ostudzić. Zimną zalewą zalać czosnek do każdego słoika dodać łyżeczkę oliwy, zakręcić, pasteryzować 10 minut.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam przepisy s Anastazji,mam wszystkie książki oprócz właśnie tej z przetworami.Muszę skorzystać z tego przepisu bo czosnek uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥