sobota, 8 sierpnia 2015

Mizeria do słoików na zimę

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam mizerię, mogę ją jeść codziennie z ziemniakami. Od teraz będę mogła jeść ją nawet w zimie. Oto przepis na mizerię do słoików, wystarczy dodać śmietanę i przyprawy, smakołyk gotowy!


Składniki:
ogórki
sól
pieprz
ocet






Wykonanie:
Ogórki poszatkować lub pokroić tak jak na mizerię, skropić octem, oprószyć mielonym pieprzem i posolić (na 1 kg ogórków 15 dag soli). Odstawić na 2 godziny.
Po dwóch godzinach ogórkami napełniać słoiki, wodę która się wytworzy również wlać do słoików z ogórkami. Pasteryzować 20 minut.


7 komentarzy:

  1. Polecam również,świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za długa ta pasteryzacja? Ja robię max 5 min. inaczej się ugotują.

      Usuń
    2. dokładnie!!! ja tez pasteryzuje max 5 minut Po 20 minutach to ciapka a nie mizeria Lenka

      Usuń
    3. gwarantuje że przy 20 minutach nic się nie stanie.

      Usuń
  2. Nie za dużo soli? Moze to 15g a nie 15 dag?

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥