Dziś przepis na pyszne ogórki do słoików w zalewie keczupowej. Bardzo proste i szybkie do wykonania więc zachęcam do spróbowania.
Składniki:
2 kg ogórków
czosnek
ziele angielskie
zalewa
2 l wody
3 szkl cukru
4 łyżki soli
16 łyżek ketchupu
1 szklanka octu
Wykonanie:
składniki na zalewę wymieszać ze sobą i zagotować. W tym czasie ogórki umyć i pokroić w słupki. Do wyparzonych słoików włożyć po jednym ząbku czosnku, kulce ziela i ogórki. Przestudzoną zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut.
Z ketchupem? O musztardzie dzisiaj słyszałam, ale z ketchupem?! O matko... czuje stanie przy garach.
OdpowiedzUsuńdla mnie z keczupem to była nowość, a z musztardą to klasyk z mojego dzieciństwa <3
Usuń