Witam po małej przerwie, niestety przygotowane wcześniej zdjęcia i przepisy zginęły razem ze starym laptopem. Dziś jednak coś bardzo wykwintnego czyli nietypowy sos pomidorowy pochodzący z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji - czyli to co się uratowało bo było na aparacie.
Składniki:
1 1/2 kg pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół szklanki cukru
łyżka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
kilka goździków
papryka mielona do smaku
ocet do smaku
Wykonanie:
Pomidory, cebulę i czosnek zemleć w maszynce do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 1-1 1/2 godziny (u mnie ponad 2 godziny). Przetrzeć przez sitko, przelać do słoików lub butelek, pasteryzować przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥