wtorek, 25 sierpnia 2015

Sos pomidorowy wg Siostry Anastazji

Witam po małej przerwie, niestety przygotowane wcześniej zdjęcia i przepisy zginęły razem ze starym laptopem. Dziś jednak coś bardzo wykwintnego czyli nietypowy sos pomidorowy pochodzący z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji - czyli to co się uratowało bo było na aparacie.




Składniki:
1 1/2 kg pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół szklanki cukru
łyżka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
kilka goździków
papryka mielona do smaku
ocet do smaku




Wykonanie:
Pomidory, cebulę i czosnek zemleć w maszynce do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 1-1 1/2 godziny (u mnie ponad 2 godziny). Przetrzeć przez sitko, przelać do słoików lub butelek, pasteryzować przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥