Ananasy z cukinii wg Siostry Anastazji

Bardzo fajny sposób na cukinię, faktycznie smakuje jak ananas, można spokojnie dodać np do ciasta lub sałatki, przepis pochodzi z książki 173 specjały siostry Anastazji.




Składniki:
2 1/2 cukinii
5 szklanek cukru kryształu
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 cukier waniliowy






Wykonanie:
Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Po nocy cukinię gotować we własnym soku, tak aby była miękka. Przełożyć do słoików, zalać wytworzoną wodą, zakręcić. Pasteryzować krótko.


Zobacz też:



Komentarze

  1. Naprawdę pyszne. Robię już kilka lat .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robisz,więc może spróbujesz odpowiedzieć na pytania w poniższych postach? Proszę

      Usuń
  2. Apetycznie wygląda.Skuszę się na to jak zrobię odpowiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co znaczy 2 1/2 cukinii?? To warzywo moze miec tak rozna wielkosc!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro cukinie mogą być tak różnej wielkości to czemu nie 2 lub 3 tylko 2,5?

    OdpowiedzUsuń
  5. I jaki kwasek cytrynowy?W kryształkach?Sok z cytryny?W płynie z butelki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaraz właśnie będę robiła :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaka wielkość cukinii? Są małe waga około 300g i duże 1,5 kg. Bardzo nieprecyzyjny przepis zwłaszcza że używa się cukru i kwasku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być zielona cukinia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakim cudem ta cukinia jest taka żółta. Są takie odmiany? Czy w przepisie czegoś brakuje?

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis dla mnie zrozumiały a zamiast kwasku cytrynowego można dać sok z cytryny i nie ma żadnego problemu. Wystarczy myśleć logicznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥