Bardzo fajny sposób na cukinię, faktycznie smakuje jak ananas, można spokojnie dodać np do ciasta lub sałatki, przepis pochodzi z książki 173 specjały siostry Anastazji.
Składniki:
2 1/2 cukinii
5 szklanek cukru kryształu
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Po nocy cukinię gotować we własnym soku, tak aby była miękka. Przełożyć do słoików, zalać wytworzoną wodą, zakręcić. Pasteryzować krótko.
Zobacz też:
Naprawdę pyszne. Robię już kilka lat .
OdpowiedzUsuńRobisz,więc może spróbujesz odpowiedzieć na pytania w poniższych postach? Proszę
UsuńApetycznie wygląda.Skuszę się na to jak zrobię odpowiem.
OdpowiedzUsuńCo znaczy 2 1/2 cukinii?? To warzywo moze miec tak rozna wielkosc!
OdpowiedzUsuńSkoro cukinie mogą być tak różnej wielkości to czemu nie 2 lub 3 tylko 2,5?
OdpowiedzUsuńI jaki kwasek cytrynowy?W kryształkach?Sok z cytryny?W płynie z butelki?
OdpowiedzUsuńKwasek w proszku :-)
UsuńZaraz właśnie będę robiła :) dziękuję
OdpowiedzUsuńA jaka wielkość cukinii? Są małe waga około 300g i duże 1,5 kg. Bardzo nieprecyzyjny przepis zwłaszcza że używa się cukru i kwasku.
OdpowiedzUsuńCzy może być zielona cukinia?
OdpowiedzUsuńJakim cudem ta cukinia jest taka żółta. Są takie odmiany? Czy w przepisie czegoś brakuje?
OdpowiedzUsuńjest odmiana żółta
UsuńSuper przepis dla mnie zrozumiały a zamiast kwasku cytrynowego można dać sok z cytryny i nie ma żadnego problemu. Wystarczy myśleć logicznie.
OdpowiedzUsuń