Na gruszki czekamy cały rok, są one zazwyczaj bardzo krótko więc warto zamknąć je w słoikach. Zapraszam na gruszki w zalewie łagodnej z przepisu Siostry Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne.
Składniki:
1 kg gruszek
sok z 1 cytryny (u mnie w zastąpiony kwaskiem cytrynowym)
zalewa
1/2 l wody
30 dag cukru
goździki
1 laska cynamonu (u mnie cynamon w proszku)
1/2l octu (dałam mniej)
Wykonanie:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, wrzucać do zakwaszonej wody. Ugotować zalewę (bez octu). Gruszki opłukać i wrzucić do gotującej się zalewy, gotować około 3 minuty. Owoce przełożyć do słoików zalewę zagotować jeszcze raz z dodatkiem octu, zalać nią gruszki w słoikach. Zakręcić, pasteryzować około 20 minut.
Zobacz też:
Sałatka indyjska |
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥