Jabłka tarte wg Siostry Anastazji

Jabłka tarte do słoików na zimę to świetny "myk" gdy w środku zimy zamarzy nam się szarlotka z domowymi jabłkami.




Składniki:
jabłka
sok z cytryny
cukier (na 1 kg jabłek 20 dag cukru)




Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć szybko na tarce o grubych oczkach i szybko zakwasić sokiem z cytryny aby nie czerniały. Doprawić cukrem i przełożyć do słoików. Pasteryzować około 10 minut.

Zobacz też:




Zapiekanka brokułowa z kurczakiem

Komentarze

  1. też takie robię, na zimę idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może masz coś swojego? Przepisy tej osoby można w książkach zobaczyć.
    Wykaż się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy ma książkę, tylko się chwalę swoimi "wyrobami". A tak w ogóle Anonimie to na tym blogu w większości są moje przepisy.

      Usuń
  3. Jogurt naturalny + takie jabłuszka SUPER

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest niewypał. Fermentuje. Teraz praże jabłka i pasteryzuje w słikach 20 minut

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety, też się zawiodłam na tym przepisie. Myślę, że to zbyt krótka pasteryzacja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥