Sezon na paprykę uważam za otwarty. U mnie słoiki już gotowe! Tym razem przepis na paprykę marynowaną oczywiście z przepisu s Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne. Z podwójnej porcji zalewy wychodzi mi około 3 słoików 0,9l i 1 słoik 0,5 l.
Składniki:
papryka
zalewa
3,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu
łyżka soli
3/4 szklanki cukru
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
Wykonanie:
Z podanych składników ugotować zalewę i ją ostudzić. Paprykę umyć, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić według uznania, napełnić nią słoiki dodając po kulce ziela angielskiego, pieprzu i po jednym liściu laurowym. Paprykę zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować około 8 minut.
U mnie papryka już zamarynowana. Nawet mam podobny przepis:)
OdpowiedzUsuń