Ciasto Hali czyli inaczej sernik na kruchym cieście z budyniem czekoladowym czyli jeszcze inaczej ciasto z dzieciństwa które dobrze wspominam po dziś dzień. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu za to połączenie smaków jest bardzo efektowne. Piekłam w blaszce o wymiarach 41 cm x 25 cm.
Składniki:
ciasto kruche
3,5 szklanki mąki
1 nie pełna szklanka cukru pudru
200g masła
2 żółtka
ser
1 kg sera
1/2 szklanka cukru
125g miękkiego masła
3 jajka
1 budyń waniliowy
dodatkowo
3 budynie czekoladowe
1 litr mleka
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować budyń i szybko jeszcze ciepły rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać ser i jajka a na końcu budyń i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na budyń. Piec godzinę w 190 stopniach.
Apetyczne)
OdpowiedzUsuńPamiętam to ciasto ze starych numerów Poradnika Domowego, które w latach 90. zbierała moja mama :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego ciasta nie jadłam, kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuńPyszotka :) upiekę na pewno
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wprost obłędnie.
OdpowiedzUsuń