czwartek, 8 października 2015

Placek Rumowy

Dziś przepis na ciasto które mnie zaskoczyło, ponieważ wyszło bardzo niskie, ale jego smak go obronił. Rum i orzechy to połączenie idealne. Polecam każdemu smakoszowi. Piekłam w dużej formie o wymiarach 41 cm x 25 cm.



Składniki:
masa
2 kostki masła
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka rumu
2 1/2 szklanki pokrojonych orzechów

dodatkowo należy upiec ciemny biszkopt z około 4 jajek.






Wykonanie:
Za ciasto należy zabrać się z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem ponieważ pokrojone orzechy należy zalać rumem na co najmniej 24 godziny. 
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, na końcu dodać jajka i odsączone orzechy dalej ucierając. 

Biszkopt nawilżyć najlepiej przegotowaną wodą, wyłożyć na niego masę i posypać dla ozdoby kakao. 


2 komentarze:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥