Schab po cygańsku

Schab po cygańsku to bardzo prosta potrawa jednogarnkowa, jak dla mnie jest to przepyszne danie bez większego gotowania. Polecam wszystkim zabieganym osobą, które mają ochotę na tradycyjny obiad ze schabowym ziemniaczkami i marchewką.




Składniki:
kotlety schabowe
4 duże marchewki
4 duże cebule
mały słoik majonezu
ziemniaki
sól
pieprz
ser żółty
tymianek




Wykonanie:
Wszystkie warzywa obrać, ziemniaki i marchewki umyć następnie pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka. Kotlety rozbić tłuczkiem osolić i popieprzyć z obu stron. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć pół ziemniaków, marchewkę, kotlety, cebulę i resztę ziemniaków każdą warstwę ziemniaków posolić i popieprzyć. Na górze rozsmarować majonez i posypać tymiankiem. Schab wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około godzinę aż warzywa zmiękną. Pod koniec pieczenia posypać serem. Nie dodawać żadnego tłuszczu, gdy majonez się wytopi powstanie sos w którym wszystko się upiecze.


Zobacz też:
Schab po góralsku



Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥