Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to dla mnie nowość, przepis pochodzi z grupy na facebook. Nie spodziewałam się czegoś wielkiego w sumie zaciekawiła mnie nazwa. Zupa mega pyszna, warta wypróbowania! Do tego wyszedł mi cały gar na 3 dni. Powiem szczerze, że najlepsza jest drugiego dnia gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Polecam podawać z kleksem kwaśnej śmietany.




Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
marchewka
pietruszka
seler
cebula
czosnek
por
2 łyżki oleju
woreczek ryżu
pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego
1/4 główki kapusty
sól
pieprz
2-3 łyżki mąki
zioła prowansalskie
łyżeczka papryki w proszku
liść laurowy
ziele angielskie






Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodać czosnek i mięso mielone. Marchew, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażyć aż mięso nie będzie surowe a warzywa zmiękną. Całość zalać wodą (około 3l-3,5l) i zagotować. Do garnka dodać ryż, kapustę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy.sól, pieprz zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie paprykę. Gotować aż ryż będzie miękki, pod koniec zagęścić mąką.


Komentarze