niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasto anielskie wg Siostry Anastazji

Ciasto którego wykonanie bardzo odciąga się w czasie ze względu na 2 różne masy orzechową i kokosową jednak warto je zrobić na jakąś szczególną okazję. Ciasto jest bardzo wysokie i wychodzi ponad blaszkę. Piekłam w standardowej blaszce o wymiarach 25 cm x 42 cm.

ciasto anielskie



Składniki:
masa orzechowa
1 kostka masła
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
6 łyżek mielonych orzechów
2-3 łyżki spirytusu

masa kokosowa
2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
2 czubate szkalnki wiórek kokosowych
1 szklanka mleka

nasączenie biszkoptów
1 szklanka przegotowanej wody
sok z 3 cytryn
2 łyżki cukru

dodatkowo należy upiec 3 cienkie biszkopty




Wykonanie:
masa orzechowa
Na mleku ugotować budyń z cukrem, wystudzić. Masło ucierać dodając budyń, spirytus i orzechy. Podzielić na 4 części.

masa kokosowa
W 1 szklance ciepłego mleka zaparzyć kokos i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na parze wlać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego mleka i dalej ubijać. Studzić cały czas ubijając. Masło utrzeć na puch i dodać zimną masę jajeczną i kokos. Masę podzielić na 2  równe części.

nasączenie biszkoptów:
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć nimi każdy biszkopt.

przełożenie ciasta
Biszkopt - masa orzechowa - masa kokosowa - biszkopt posmarowany z obu stron masą orzechową - masa kokosowa - biszkopt posmarowany od spodu masą orzechową - polewa


Źródło:
100 nowych ciasta Siostry Anastazji

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda zrobię jutro rano do popołudniowej kawki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda zrobię jutro rano do popołudniowej kawki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepyszne dziś robię je 2 x tyle tylko ze robię je na biszkoptach nasaczonych w galaretce cytrynowej mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast 2 kostek masła do masy kokosowej, użyłabym 400g ojeju kokosowego nierafinowanego, nie jest taki ciężki i tłusty :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥