Ciasto którego wykonanie bardzo odciąga się w czasie ze względu na 2 różne masy orzechową i kokosową jednak warto je zrobić na jakąś szczególną okazję. Ciasto jest bardzo wysokie i wychodzi ponad blaszkę. Piekłam w standardowej blaszce o wymiarach 25 cm x 42 cm.
Składniki:
masa orzechowa
1 kostka masła
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
6 łyżek mielonych orzechów
2-3 łyżki spirytusu
masa kokosowa
2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
2 czubate szkalnki wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
nasączenie biszkoptów
1 szklanka przegotowanej wody
sok z 3 cytryn
2 łyżki cukru
dodatkowo należy upiec 3 cienkie biszkopty
Wykonanie:
masa orzechowa
Na mleku ugotować budyń z cukrem, wystudzić. Masło ucierać dodając budyń, spirytus i orzechy. Podzielić na 4 części.
masa kokosowa
W 1 szklance ciepłego mleka zaparzyć kokos i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na parze wlać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego mleka i dalej ubijać. Studzić cały czas ubijając. Masło utrzeć na puch i dodać zimną masę jajeczną i kokos. Masę podzielić na 2 równe części.
nasączenie biszkoptów:
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć nimi każdy biszkopt.
przełożenie ciasta
Biszkopt - masa orzechowa - masa kokosowa - biszkopt posmarowany z obu stron masą orzechową - masa kokosowa - biszkopt posmarowany od spodu masą orzechową - polewa
Źródło:
100 nowych ciasta Siostry Anastazji
Smakowicie wygląda zrobię jutro rano do popołudniowej kawki jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda zrobię jutro rano do popołudniowej kawki jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne dziś robię je 2 x tyle tylko ze robię je na biszkoptach nasaczonych w galaretce cytrynowej mniam
OdpowiedzUsuńzamiast 2 kostek masła do masy kokosowej, użyłabym 400g ojeju kokosowego nierafinowanego, nie jest taki ciężki i tłusty :)
OdpowiedzUsuń