Murzynek babci Jadzi, to przysmak dla każdego. Trzeba jednak pamiętać aby do jego wykonania wszystkie składniki miały tę samą temperaturę pokojową, wtedy wyjdzie idealny. Piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm.
Składniki:
4 czubate szklanki mąki
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki mleka lub śmietany
2-3 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia
szczypta sody
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać do masy po jednym jajku ciągle ucierając. Wlać mleko lub śmietanę, dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na końcu wsypać kakao i wymieszać. Piec godzinę w 180 stopniach.
Uwielbiam murzynki...pychota;))
OdpowiedzUsuńCzy napewno 4 czubate szklanki mąki?
OdpowiedzUsuńdokładnie to 35 dag
Usuń