Ten chleb to coś niesamowitego, zrobiłam wielki bochen który nie zdążył ostygnąć a już go nie było. Dodatki zależą tylko od tego na co ma się ochotę można dodać suszone pomidory, oliwki, pieczoną pierś z kurczaka czy cokolwiek innego... Gorąco polecam ten przysmak.
Składniki:
na ciasto
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
3 1/3 szklanki mąki (u mnie pół na pół zwykła pszenna i krupczatka)
łyżeczka soli
czubata łyżka cukru
szklanka startego żółtego sera
dodatki w moim chlebku to:
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
mała puszka kukurydzy dokładnie odsączonej z zalewy
pieczarki uduszone na maśle z jedną cebulą (bez wody)
kilka plasterków kiełbasy swojskiej pokrojonych w kostkę
1 kulka sera mozzarella
Wykonanie:
Drożdże i cukier zalać wodą. Dodać mąkę i sól wyrobić ciasto. Ewentualnie gdy ciasto będzie się bardzo lepiło podsypać je jeszcze odrobiną mąki. Pod koniec wyrabiania dodać ser żółty i dodatki wszystko razem zagnieść. Ciasto nieco rozpłaszczyć i położyć na środku plasterki mozzarelli. Całość zawinąć formując bochenek chleba. Piec 40 minut w 230 stopniach.
Zobacz też:
mmmmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Nie mogę powstrzymać ślinotoku na sam widok takiego cudeńka!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńnie wiem ile sera żółtego
OdpowiedzUsuńIle dokładnie tych pieczarek ,jaka jest waga tej kulki sera
OdpowiedzUsuńMoże jednak niższa temperatura skoro tak chlebuś się spalił od spodu
OdpowiedzUsuńnie był w ogóle spalony 0,o
UsuńZrobiłam, naprawdę dobry i łatwy :)
OdpowiedzUsuń