wtorek, 5 stycznia 2016

Sernik z białymi michałkami

Kto by pomyślał że z połączenia sernika i michałków wyjdzie coś tak nietypowego. Sama byłam w szoku ponieważ myślałam że michałki zostaną w serniku nienaruszone a okazało się że czekolada jak i nadzienie się karmelizuje przez co zmienia zupełnie smak i strukturę cukierka. Piekłam w formie 23 cm w 180 stopniach przez 70 minut.

sernik

Składniki:
na ciasto
200g herbatników
100g masła

na ser
0,5 kg sera mielonego
łyżka mąki
1 budyń waniliowy
pół szklanki cukru
3 jajka
300g śmietany 18%
około 10 białych michałków






Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć na proszek. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami następnie wyłożyć nimi dno tortownicy ubijając łyżką. Tortownicę na czas robienia sera wstawić do lodówki. 
Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać śmietanę, mąkę, budyń i żółtka, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ser. Na końcu dodać pokrojone michałki w plasterki do masy serowej i wylać ją na wcześniej przygotowane herbatniki.


2 komentarze:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥