Miało być ciasto z chałwą, wyszedł tort. Ciasto bardzo przyjemne, słodkie idealne do kawy. Zrobiłam je w ekspresowym tempie. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
na krem
350g chałwy
2 budynie śmietankowe bez cukru
250g masła
3 szklanki mleka
dodatkowo
pakowanie bez
300 ml śmietany 30%
żelatyna lub inny usztywniacz do śmietany
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić go i przekroić na pół. Budynie ugotować i ostudzić, gdy będą zimne zmiksować je z masłem i pokrojoną na mniejsze kawałki chałwą. Jedną część ciasta nawilżyć przegotowaną wodą, wyłożyć masę i powciskać w nią bezy. Całość przykryć drugą częścią ciasta, również nawilżyć ją wodą. Śmietanę ubić na sztywno z niewielką ilością cukru, dodać rozpuszczoną żelatynę lub inny usztywniacz. Wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest 3 dnia ; )
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń