środa, 27 kwietnia 2016

Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony w nietypowy sposób, ale cóż cały kraj kilka lat temu zwariował na jego punkcie po emisji odcinka kuchennych rewolucji. Potrawa wymaga cierpliwości i poświęcenia czasu. Ale jeżeli ktoś jest kurczakowym smakoszem to polecam.

kurczak na butelce piwa
Składniki:
tuszka z kurczaka
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
piwo w butelce







Wykonanie:
Butelkę piwa wyparzyć, dokładnie umyć i zdjąć naklejki. Kurczaka natrzeć po wierzchu i w środku przyprawami. Odlać pół szklanki piwa, kurczaka nadziać na butelkę piwa. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i upiec kurczaka (mój piekł się około 1,5 h nie był on duży). Co jakiś czas polewać kurczaka odlanym wcześniej piwem.
Ps. pod kurczakiem ułożyłam ćwiartki ziemniaków obtoczone w ziołach, soli i małej ilości oleju, równie dobrych ziemniaków nigdy nie jadłam, a to za sprawą słodkiego piwa ; )


8 komentarzy:

  1. Witam. Wygląda baaardzo apetycznie :-) Jakiego piwa pani użyła??

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Wygląda baaardzo apetycznie :-) Jakiego piwa pani użyła??

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już parokrotnie i potwierdzam,że jest pyszny :) Piwo obojętnie jakie z tym, że ja nie odlewam z butelki, tylko w trakcie pieczenia 3-4 razy dosypuję do piwa na czubku łyżeczki soli, która powoduje,że piwo samo wypływa z butelki oblewając kurczaka. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować patentu z solą, bo na początku bardzo słabo się pieniło.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥