Miałam idealny przepis na ciasto shrek więc dlaczego nie zrobić z niego ciasta bez pieczenia? Wychodzi zawsze dobre więc zaryzykowałam. Robiłam w formie 24 cm x 27 cm. Jedynym problemem była galaretka która spłynęła mi małą dziurką z góry na dół ale jeżeli równo rozsmaruje się masę pozostanie ona na miejscu.
Składniki:
na masę zieloną
duża butelka soku zielonego (Kubuś, Pysio lub inny)
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
na masę drugą
500 ml śmietany 30%
2 galaretki agrestowe
dodatkowo
2 galaretki agrestowe
paczka biszkoptów
paczka delicji
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie biszkopty. Z soku, budyniu, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń, gorący wylać na biszkopty, ostudzić. Dwie galaretki rozpuścić w 400 ml wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać zimne ale jeszcze płynne galaretki, masę wyłożyć na zimna masę zieloną wetknąć w nią delicje. Górę ciasta zalać zimnymi galaretkami i wstawić do lodówki. Gotowe ciasto wyjąć po stężeniu z blaszki ponieważ szybko przejdzie jej zapachem.
Zobacz też:
Maxi king ciasto bez pieczenia |
Oj dawno już nie jadłam! Poproszę duży kawałek! :)
OdpowiedzUsuń