sobota, 30 lipca 2016

Sałatka indyjska

Sałatka ta podbiła moje serce, od niedawna jest moją ulubioną. Mięsko, makaron i słodycz ananasa to coś niesamowitego. Mimo tego, że nie lubię sosu sojowego, do tej sałatki jest idealny nadaje jej unikatowego smaku. Sałatkę bardzo szybko się robi, niestety jeszcze szybciej znika ze stołu.

sałatka indyjska przepis, sałatki ewy wachowicz, sałatka ewy wachowicz,

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka oleju
250g makaronu muszle, lub inny kształt
puszka ananasa
4 łyżki zalewy z ananasa
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki majonezu
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz






Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju, przyprawie curry, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć. Makaron ugotować tak aby nie był bardzo miękki.
Do miski dać przestudzony ugotowany makaron, kurczaka, pokrojonego w kostkę ananasa, sok z puszki po ananasie, sos sojowy, majonez, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki, całą zjadłabym sama ;P :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Ale widząc tytuł sałatka indyjska spodziewałam się prawdziwej indyjskiej sałatki...czyli cebuli polanej sokiem z limonki :p Nie odbierz proszę tego w inny sposób, miałam tylko śmieszne skojarzenia po niedawnym powrocie z Indii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię trochę inną: ten sam makaron, ogórek szklarniowy i papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę, dwa pęczki koperku drobno pokrojonego, płaska łyżka majonezu i podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, wymieszana z małym opakowaniem przyprawy złocistej Knorr i łyżką oleju. Mięso usmażyć, wystudzić i połączyć (razem z pozostałością przyprawy z patelni) z koperkiem, papryką, ogórkiem, majonezem i makaronem. Na pewno spróbuję Twojej indyjskiej :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Na bank zrobię. Szybko, łatwo, smacznie. Pozdrawiam gotowaniepatki.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam tą sałatkę od 6 lat i na pewno tak się nie nazywa ;) Używam więcej curry niż w przepisie. Do jednej podwójnej piersi używam całą paczkę. Najlepiej gdy mięso trochę poleży w miseczce z curry i olejem. Nie dodaję również soku po ananasie. Potwierdzam, że sałatka jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno i że znika bardzo szybko. Moi znajomi często mnie o nią proszą.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥