Biszkopt z musem śliwkowym

Mus śliwkowy, bita śmietana, kokos to połączenie idealne! Jeżeli nie macie śliwek mus można zrobić z dżemu śliwkowego. Ciasto piekłam w dużej tradycyjnej prostokątnej formie. Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami Siostry Anastazji.


Składniki:
na mus
2 kg śliwek
3 czerwone galaretki
na śmietane
1/2 l śmietany 30%
szlanka wiórków kokosowych
7 łyżeczek żelatyny
cukier puder
dodatkowo
upieczony wcześniej cienki biszkopt
paczka małych okrągłych biszkoptów




Wykonanie:
 Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Umyte śliwki bez pestek gotować z dodatkiem połowy szklanki wody aż zmiękną po czym uchylić pokrywkę aby woda odparowała. Następnie śliwki zmiksować dodać cukier i galaretkę, dokładnie je rozmieszać oraz jeszcze raz zagotować. Gotową masę wylać na biszkopt, ułożyć na niej małe biszkopty i odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając żelatynę i wiórki kokosowe następnie wyłożyć je na zimny mus i biszkopty.



Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥