środa, 31 sierpnia 2016

Kostka brzoskwiniowa z kokosem

Odtworzyłam ciasto, które kupione było w cukierni. Jest słodkie, kremowe, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia o każdej porze roku mimo że jest ono brzoskwiniowe to wystarczy użyć dżemu z brzoskwiń.Piekłam w formie o wymiarach 27 cm x 35 cm.

Składniki:
na biszkopt
8 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
na krem
300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 420g)
cukier puder
4 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
100 g wiórek kokosowych
1 słoik dżemu brzoskwiniowego




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić i przeciąć na 2 blaty.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone, dodać dżem brzoskwiniowy, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody zimną żelatynę i wszystko razem zmiksować. Pierwszy blat ciasta nawilżyć zimną przegotowaną wodą i wyłożyć na niego masę, przykryć drugim blatem i również go zwilżyć. Blat posmarować dżemem i posypać zrumienionym na patelni kokosem.



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie, zrobię mężowi na urodziny ;) codziennik-kobiety.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥