czwartek, 18 sierpnia 2016

Placki ziemniaczane z gulaszem - szybkie gotowanie #1

Lato to czas w ciągu całego roku gdzie większość czasu poświęcamy na przebywaniu poza domem, ale jak wiadomo człowiek musi jeść. Więc razem z firmą Pamapol prezentuję serię przepisów na tradycyjne dania do wykonania w krótkim czasie, pozwalające cieszyć się wakacjami.
placki ziemniaczane

Składniki:
1,5 kg ziemniaków (najlepiej z dużą zawartością skrobi)
mąka
4 jajka
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
1 słoik gulaszu Pamapol
3 ząbki czosnku




Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce (mogą być tarte na dużych oczkach lub na papkę), jeśli puszczą wodę odcisnąć ją dłońmi. Do ziemniaków dodać posiekaną cebulę, jajka, mąkę (ilość w zależności od ziemniaków u mnie były to tylko 3 łyżki ), sól, pieprz, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać masę ziemniaczaną, smażyć na złoty kolor. Czosnek pokroić w plastry i chwilę podsmażyć na łyżce oleju, dodać do niego gulasz, przyprawić solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Pycha, bardzo lubię placuszki ziemniaczane z mięskiem i sosem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Sama rzadko robię je w duecie, ale kiedy idziemy gdzieś na obiad to często takie danie zamawiam :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥