wtorek, 9 sierpnia 2016

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii to super sprawa, jest pyszna. Jednak trzeba pamiętać że jest to głównie woda i nawet gdybyśmy zjedli całą brytfankę zaraz czujemy głód, więc jest to świetny dodatek do obiadu.
zapiekanka serowa z cukinii

Składniki:
250 g sera żółtego
łyżka śmietany
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
2 młode cukinie
łyżeczka soli
łyżeczka przyprawy curry
pieprz
2 marchwie
2 cebule
2 ząbki czosnku




Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i pozostawić na kilka minut aż puści wodę, następnie dokładnie ją odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku, bułkę tartą. W osobnym naczyniu przygotować sos, ser zetrzeć na tarce (pozostawić jedną garść sera), dodać śmietanę, jajka, pieprz, przyprawę curry, wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Sos przelać do warzyw i dokładnie połączyć ze sobą. Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego posypać serem. Piec godzinę w 190 stopniach.

3 komentarze:

  1. Akurat mam cukinie w lodówce :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) Ta wersja z serem żółtym musi być baaaardzo sycąca :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥