wtorek, 20 września 2016

Pleśniak

Kolejne ciasto ze śliwkami w roli głównej można do niego użyć dżemu śliwkowego lub świeżych wypestkowanych śliwek. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm.

Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
słoik powideł śliwkowych lub usmażone śliwki z cukrem
1 kisiel wiśniowy




Wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtek, cukru, proszku do pieczenia zarobić ciasto, podzielić je na 2 części jedną schować do zamrażarki drugą wyłożyć dno blaszki. Na ciasto wyłożyć śliwki, pianę z białek ubić na sztywno z dodatkiem kisielu i wyłożyć na śliwki. Ciasto z zamrażarki zetrzeć nad ciastem na tarce do jarzyn. Upiec w 180 stopniach.



3 komentarze:

  1. ja zwykle zamiast margaryny używam masła, ale ciasto jest z pewnością pyszne
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest tak popularne,,,a ja go jeszcze nigdy nie próbowałam,ani nie robiłam..wstyd

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥