czwartek, 13 października 2016

Puszek

Ciasto przedobre, bardzo słodkie, ale warte grzechu. Zdaję sobie sprawę że zdjęcie nie jest zachęcające ale był to ostatni uratowany kawałek więc to chyba najlepsza recenzja. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm.

ciasto puszek anastazja

Składniki:
na masę migdałową
15 dag cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
15 dag masła
30 dag płatków migdałowych
na masę śmietanową
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
na masę śmietanową II
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
kakao 1 czubata łyżka
dodatkowo
upieczony wcześniej biszkopt
1 puszka mleka skondensowanego gotowanego (użyłam gotowej masy kajmakowej)
okrągłe biszkopty




Wykonanie:
masa migdałowa
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać do czasu aż wszystko ładnie się połączy.
bita śmietana
Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
bita śmietana II
śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać kakao, następnie żelatynę rozpuszczoną w niedużej ilości ciepłej wody.
przełożenie ciasta
biszkopt
mleko skondensowane (u mnie kajmak)
masa migdałowa
bita śmietana
biszkopty
bita śmietana II
ciasta siostry anastazji, blog z ciastami siostry anastazji

3 komentarze:

  1. A ta masa migdalowa bedzie na tyle gęsta że będzie można ją smarować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak będzie gęsta ciągnąca się, później zastygnie.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥