Tort gruszkowo-kajmakowy z mascarpone

Szczerze mówiąc nie umiem robić tortów, ten zrobiłam ponieważ zostałam zmuszona, a przepis wybrałam dlatego że na samej górze znajduje się kajmak więc nie trzeba go jakoś specjalnie dekorować. Jest słodki i dość nietypowy, mimo to polecam. Robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm i wyszedł wysoki.



Składniki
500 ml śmietany 30 %
250 g mascarpone
3 czubate łyżki żelatyny
duża puszka kajmaku
cukier według uznania
puszka gruszek w syropie

na biszkopt
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt najlepiej dzień wcześniej i przekroić go na 2 blaty. Jeden blat włożyć do tortownicy wcześniej wyścielanej papierem do pieczenia, blat nawilżyć syropem z gruszek i posmarować cienką warstwą kajmaku.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i mascarpone oraz pokrojone w kostkę gruszki i żelatynę. Masę wyłożyć do tortownicy na blat przykryć drugim, nawilżyć go syropem z gruszek. Schłodzić. Po kilku godzinach zdjąć obręcz tortownicy i polać tort kajmakiem.




Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥