poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sernik instruktora wg siostry Anastazji

Sernik ten przerósł moje oczekiwania, spodziewałam się czegoś zwykłego a wyszło coś magicznego. Niech nie zniechęca was wygląd bo to najpyszniejszy sernik s. Anastazji z książki 100 nowych ciast. Piekłam w dużej tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 41 cm x 25 cm. Ps warto zapisać sobie przepis na ciasto kruche bo wychodzi idealne!

serniki siostry anastazji


Składniki:
na ciasto kruche
1 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2/4 kostki margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na sernik
1 kg zmielonego sera
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 jajka
2 budynie waniliowe
4 żółtka
1 cukier waniliowy

na masę
1/2 l mleka
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
kostka masła
1 czekolada (100g)
duża garść rodzynek

na ciasto orzechowe
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag zmielonych orzechów włoskich




Wykonanie:
Ciasto kruche
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, wyłożyć nim dno blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto krótko podpiec na złoty kolor w 180 stopniach.
Ser
Jajka, żółtka, cukier utrzeć na białą masę, następne dodać ser, budynie, olej i mleko, ponownie utrzeć.
Ciasto orzechowe
Białka ubić na sztywno z cukrem następnie dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
Masa
Z mleka cukru i budyniu, żółtka ugotować budyń i dobrze go wystudzić. Zimny budyń zmiksować z masłem. Do masy dodać pokrojoną czekoladę i sparzone wrzątkiem rodzynki.
Złożenie ciasta
Na podpieczone ciasto wyłożyć kupki ciasta orzechowego, następnie zalać to wszystko sernikiem, piec przez godzinę w 180 stopniach. Na zupełnie zimny sernik wyłożyć masę i posypać kakao.

przepisy na ciasta siostry anastazji

2 komentarze:

  1. MNiami :o) aż ślinka cieknie na sam widok :O)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie się prezentuję !
    Kusisz Kochana.
    Na niedzielę upiekę ..:)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥