Już od dawna miałam ochotę na sernik z orzechami i jest! Ciacho wygląda na pracochłonne jednak takie nie jest. wystarczy upiec sernik, ciasto następnie przekroić je na dwa placki i machnąć szybką masę, gotowe! Przepis inspirowany jest tym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji.
Składniki:
na ciasto
6 jajek
1 szklanka orzechów włoskich krojonych
2/3 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
1 kostka masła
1 szklanka śmietany 18%
cukier puder
sernik
0,5 kg sera mielonego
1 szklanka cukru
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1/2 kostki margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Sernik
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru, resztę składników zmiksować w osobnym naczyniu, dodać delikatnie białka i wymieszać. Sernik upiec w 180 stopniach.
Ciasto
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy i wszystko razem wymieszać. Wcześniej rozpuszczoną margarynę, dodać wystudzoną do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Upiec ciasto w 180 stopniach następnie ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Masa
Masło utrzeć z cukrem i śmietaną, masa wyjdzie bardzo rzadka ale w lodówce się zetnie.
Przełożyć ciasto w następującej kolejności:
ciasto z orzechami
1/2 masy
sernik
1/2 masy
ciasto z orzechami
Zobacz też:
Mniam, ależ bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńA co to za ser żółty , czy to twaróg taki żółty czy twardy ser żółty typu gouda ?
OdpowiedzUsuńjajka wiejskie żółte są po prostu. kiedyś robiłam "aniołka", miał byc biały, a te był żółtawy przez te jajka
Usuńmogę zapytać o wymiary blachy? ;)
OdpowiedzUsuń42 cm x 25 cm
UsuńJa też mam książkę siostry Anastazji ciasta są pyszne na blogu mam kilka a niedawno piekłam sernik siostry Anastazji ale tego przepisu nie mam ,jutro na blog wrzucę następny przepis z jej książki a ten wypróbuje pozdrawiam zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńile nalezy piec sernik??
OdpowiedzUsuńokoło 45 minut.
Usuńwyglada apetycznie sprobuje go zrobic
UsuńŚmietana 18% ma być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńJak upiec sam sernik A później oddzielnie blaty? Przecież to się rozwali jak się wyciągnie z blachy..
OdpowiedzUsuńno i nie rozwaliło się, można piec osobno i będzie ok
OdpowiedzUsuńJakiej smietany uzyc slodkiej?
OdpowiedzUsuń