Robi się coraz goręcej! Więc czas na ciasta bez pieczenia tym razem będzie to bananowiec z karmelem i bitą śmietaną. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
duże opakowanie herbatników
4 banany
1 puszka kajmaku
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
cukier (do smaku)
0,5 l mleka
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła
Wykonanie:
Z mleka jajka, 3 żółtek, obu rodzajów mąki i cukru ugotować budyń, odstawić do całkowitego ostudzenia, gdy budyń będzie zimny utrzeć go razem z masłem.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, pozostawić do wystudzenia, kiedy żelatyna będzie zimna ale jeszcze płynna dodać ją do ubitej śmietany z cukrem i wymieszać.
Przełożenie ciasta:
warstwa herbatników - banany pokrojone w plastry - masa budyniowa - warstwa herbatników - kajmak - warstwa herbatników - banany pokrojone w plastry - bita śmietana
słodka przyjemność:)
OdpowiedzUsuńKocham takie desery! Wygląda cudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/