Gruszkowe mambo

Ciasta z gruszkami są przepyszne kto się ze mną nie zgodzi? Podobne ciasto już kiedyś pojawiło się na blogu jednak mimo tego każde jest jedyne w swoim rodzaju. Robiłam w blaszce o wymiarach 36 cm x 24 cm.

Składniki:
na biszkopt
5 jajek
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę
0,5 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
1 cukier waniliowy
200g masła
0,5 szklanki cukru

na bitą śmietanę
0,5 l smietany 30%
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny

dodatkowo
2 galaretki gruszkowe lub agrestowe
4 gruszki
kakao




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i naponczować przegotowaną wodą lub gorzką herbatą.
Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim budyń, mąkę i żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Gdy masło się roztopi a mleko zacznie wrzeć wlać zawiesinę z zimnego mleka, budyniu i mąki, ugotować krem. Jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt. Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, ostudzić. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć je na masę i zalać tężejącą galaretką. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i obsypać kakaem.


Zobacz też:




kostka gruszkowa

Komentarze