Kubanka, pyszne ciasto tortowe z nutellą na co dzień i od święta. Wychodzi wysokie i pięknie się prezentuje.Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 36 cm.
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
na masę
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
200 g margaryny
4 łyżki nutelli
Bita śmietana
0,5 l śmietany30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody
Dodatkowo
herbatniki
powidła śliwkowe
kakao
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy. Z żółtek, obu mąk, cukru, mleka ugotować budyń i go ostudzić. Gdy będzie zimny zmiksować z masłem i nutellą. Śmietanę ubić na sztywno cukrem, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną wodzie chłodną żelatynę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt (można go nawilżyć) - masa - herbatniki - powidła śliwkowe - herbatniki - bita śmietana - kakao
Muszę zrobić ☺
OdpowiedzUsuńTorcik marzenie! Jest piękny!
OdpowiedzUsuńsuche kakao to sie zdmuchnie z wierzchu.
OdpowiedzUsuńJestem kobieta leniwa czy na spód moge tez dac herbatniki?
OdpowiedzUsuńCiasto interesujące , ale czemu w składnikach na masę budyniową jest margaryna :(
OdpowiedzUsuń