To ciasto to prawdziwy majstersztyk, obłędne połączenie chałwy, orzechów, mascarpone, brzoskwini i galaretki. Ah miodzio! Na samą myśl ciekanie ślina. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm.
Składniki:
na biszkopt orzechowy
4 jajka
1 szklanka startych orzechów wloskich
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
na krem
200 g chałwy
150 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru
dodatkowo
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
przegotowana woda
kakao
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec do tzw suchego patyczka w 180 stopniach. Gdy biszkopt będzie zimny nasączyć go przegotowaną wodą.
Do soku z brzoskwiń dolać wodę tak aby całość miała 700 ml, podgrzać i rozpuścić dwie galaretki, ostudzić.
Na biszkopcie rozłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć je tężejącą galaretką.
Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem, pod koniec ubijania dodać pokruszoną chałwę. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch ciasta oprószyć kakao.
Oj ja to nie lubię chałwy.
OdpowiedzUsuń