Przepis na jabłecznik na cieście kruchym z budyniem czekoladowym. Piekłam w formie o wymiarach 36 cm x 24 cm godzinę w 180 stopniach.
Składniki:
na ciasto kruche
3,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1 łyżka kakao
na masę budyniową
1 l mleka
3 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
na pianę
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
dodatkowo
1,5 kg jabłek
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i wstawić do lodówki, jasną częścią ciasta wylepić dno blaszki, podpiec 110 minut w piekarniku. Z mleka, budyniu, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń, gorący wylać na podpieczone ciasto. Na budyń wyłożyć starte, odsączone z soku jabłka. Białka ubić na sztywno z cukrami, wyłożyć na przestudzony budyń. Ciemną część ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim pianę. Ciasto upiec.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥