Ciasto Snickers

Prawdziwy hit każdej domowej imprezy, aż dziwne że dopiero teraz po raz pierwszy upiekłam o ciasto. Zdecydowanie wygrywa ono wszystko, kruche ciasto, miód, orzechy i kajmak... mmm niebo w gębie! Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm.


Składniki:
na ciasto kruche
4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
200g margaryny
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

na warstwę orzechową
400 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu

na masę
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru

dodatkowo
1 puszka kajmaku

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić je na 3 równe części, rozwałkować i wyłożyć nimi dno blaszek. Dwa placki upiec w 180 stopniach. Masło roztopić na patelni, dodać miód i cukier oraz orzechy wszystko razem podgrzać, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na ostatnie ciasto i upiec.
Z budyniu, mąki pszennej, ziemniaczanej, mleka i cukru ugotować budyń, jeszcze ciepły wyłożyć na kruche ciasto, całość przykryć kolejnym blatem ciasta, posmarować kajmakiem (można go delikatnie podgrzać aby było łatwiej go rozprowadzić) przykryć ciastem z warstwą orzechową.


Komentarze