Przepis na super pyszne makowe ciasto, na porządnym biszkopcie makowym z 10 jajek, porządną maślaną masą z domowym budyniem kawowym. Przepis na dużą blachę. Proponuję zacząć od przygotowania biszkopta dzień wcześniej oraz od ugotowania budyniu aby dobrze ostygł. Jeżeli zastanawiasz się jakie ciasto zrobić z suchym makiem to polecam jak najbardziej, btw zachowaj ten przepis ponieważ jest świetny jeżeli chodzi o sam biszkopt makowy jak i o domowy budyń o smaku kawy czy cappuccino. Ten przepis wiele lat temu już pojawił się na tym blogu znajdziesz go tutaj
Składniki:
ciasto
10 całych jaj
szklanka cukru
12 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappucino orzechowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka suchego maku
krem
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappucino
1/2 l śmietany kremówki
kostka masła
ciasto
10 całych jaj
szklanka cukru
12 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappucino orzechowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka suchego maku
krem
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappucino
1/2 l śmietany kremówki
kostka masła
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem.
Krem cappuccino
Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń z zawiesiny. Wystudzić go. Masło zmiksuj z ugotowanym budyniem na krem, schłodź go.
Przełożenie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem.
Krem cappuccino
Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń z zawiesiny. Wystudzić go. Masło zmiksuj z ugotowanym budyniem na krem, schłodź go.
Przełożenie:
Upieczone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do blaszki na ciasto wyłożyć masę cappucino, na wierzch położyć drugą cześć ciasta. Ubić śmietanę i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Całość posypać kawą mieloną. Osobiście jeszcze porządnie zwilżam ciasto przestudzoną kawą cappucino.
Zobacz też:
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥